zaterdag 4 februari 2012

Ekstervers 1, februari 2012

5 opmerkingen:

  1. gisteren nog grijs
    in een paar uur omgevormd
    onzeker gefluit

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoeveel woorden voor sneeuw zijn er eigenlijk?

    Naar verluidt hebben de Inuit in Noord Amerika en de Sami in Scandinavië tientallen woorden voor sneeuw, maar toch kennen ze niet genoeg woorden om alle belevingen van sneeuw te beschrijven.

    Inuit spreken van apirlaat voor pasgevallen sneeuw, maar kennen ze ook ochtendsneeuw, die uit het niets tevoorschijn komt als de gordijnen open gaan?

    Sami spreken van sittardit als de sneeuw heel mooi valt, maar kennen ze ook tongsneeuw, de eerste vlokken die worden opgevangen in open monden die vragen om meer?

    Iniuit spreken van muruaneq bij zachte, diepe sneeuw, maar kennen ze ook Märklinsneeuw, die treinen begeleidt wanneer ze in het halfduister uit tunnels komen en langs chaletgevulde hellingen suizen?

    Sami spreken van áinnádat wanneer de sneeuw nog net de contouren van een spoor zichtbaar laat, maar kennen ze ook sleesneeuw, op dijktaluds gegroefd door ouderwetse ijzers of moderne plastic kuipjes?

    Inuit spreken van nutaryuk bij verse sneeuw, maar kennen ze ook voetstapsneeuw, die ontstaat als iemand zo nodig de tuin in moet om de sneeuw te ontmaagden voor iets wat best een uur of wat had kunnen wachten?

    Sami spreken van oppas als er zo veel sneeuw ligt dat je er doorheen moet waden, maar kennen ze ook engeltjessneeuw, waarin je languit kunt gaan liggen om met vliegbewegingen een engel te maken die na een dag nog steeds zichtbaar is?

    Inuit spreken van ayak voor sneeuw op kleding, maar kennen ze ook mutsensneeuw, als vlokken langzaam versmelten in gebreide vezels, zodat een wisselend patroon ontstaat van witte stippen?

    Sami spreken van njuohpa bij ijs met een laagje poedersneeuw, maar kennen ze ook sneeuwrandjessneeuw, die de banen van de schaatsers scheidt, de bochtafsnijders ten val brengt en de wakken markeert?

    Inuit spreken van iglupak als de sneeuw geschikt is voor het maken iglo’s, maar kennen ze ook sneeuwpoppensneeuw, die zich op laat rollen tot ballen waarvan de grootte alleen wordt beperkt door de kracht van de duwers?

    Sami spreken van deamádat bij een laagje natte poedersneeuw, maar kennen ze ook sneeuwballensneeuw, die zich goed laat kneden, die in vroeger tijd hoge hoeden trof en nu uiteenspat op donkere winterjassen?

    Inuit spreken van mangikaajaaq bij harde sneeuw, maar kennen ze ook ijsballensneeuw, die de sportgooier mijdt omdat het blauwe plekken achter laat op getroffen lichaamsdelen?

    Sami spreken van bieggagaikkohat bij een plek waar de wind de sneeuw heeft weggewaaid, maar kennen ze ook krokussneeuw als de lentelevenslust de winter tart?

    Inuit spreken van masannartuq om de brij aan te duiden die hoort bij smeltende sneeuw. Daar hebben wij weinig aan toe te voegen.

    Sami kennen jassa, de laatste witte plekken in kaal landschap dat snakt naar de lente, naar het gezang van de zomergasten.
    Daar zijn geen woorden voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. December Sneeuwmaand

    Er is niets
    maar dan ook niets
    wat haar maagdelijkheid
    zo te grabbel gooit als
    verse sneeuw.

    Eén voetstap treft je harder
    dan een steenpuist op de wang
    van de schoonheidkoningin.
    Elke autoband ploegt een voor
    waaruit nooit iets op zal schieten.

    Spoedig is het bruine pap
    die met poep en pekel de mat besmeurt.
    Alleen de slinkende sneeuwpop
    getuigt van Avercampweer.

    Winterwonderland
    bestaat slecht voor dromers
    die overwinteren bij hun potkachel.

    (NOOT: een beetje vreemd natuurlijk om in februari een gedicht te plaatsen dan over december gaat, maar sneeuw was hier belangrijker dan maand)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een sneeuwpop uit winters Almere
    die wilde graag andere kleren.
    Zo'n peen en zo'n kool
    vond hij niet frivool.
    Hij wilde een rokje van veren.

    BeantwoordenVerwijderen